Suflete de Ana Farîma
Photo: Bia Petrisor
Models: Rafaela Mazere
Agency: Raw Models Agency
Designer : Ana Farîma
Interview by Cristina Sabau
Am cunoscut-o pe Ana Farama la Arad Fashion Days 2022, iar sensibiliatea ei, simtul estetic, mintea creativă și tehnica colecției Suflete m-a impresionat. Esența lucrarilor sale este condusă de valori precum tradiția, măiestria, divinitatea, pasiunea, natura și spiritul liber.
Am văzut în colecția Anei oameni și spiritualitate, o colecție ce pune accent pe misticism, libertate și rațiune prin forme, culori și accente, fiind inspirată din însăși răul din această lume, pentru Ana acest rău a fost întruchipat de razboiul din Ucraina și de acolo strigătul spre libertate din colecția sa simbolizat prin mâinile brodate ridicate către cer. Astfel simbolul mâinii devine prin excelență semn de divinitate sau intervenție divină, speranță, visuri și rugăciune.
1.Ai putea sa ne spui cine e Ana Farîma ?
O fată cu multe vise ce îi place să stea nopțile cu croșeta și acul în mână, să croșeteze și să facă broderie. Originară din Republica Moldova, în vârstă de 22 ani și studentă în cadrul Facultății de Design, Specializarea Modă – Design Vestimentar, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
2.Cum ai descoperit pasiunea pentru design vestimentar?
Pasiunea pentru design vestimentar am descoperit-o încă de mică, de la bunica si mama mea care stateau seara de seară și buchiseau ochi cu ochi croșetând haine, și obiecte de decor tradițional. De la ele am învățat cum să mânuiesc acul, croșeta, andrelele și dragostea pentru lucrul manual.
3.Care a fost traiectoria ta pana in acest moment?
Am frecventat cursurile de pictură și creație încă din liceu și am absolvit cu succes Colegiul Tehnologic din Chișinău, acolo unde au fost puse bazele mele cu cunoștințe, pasiune și dragoste pentru modă. Iar acum sunt studentă la Facultatea de Design din cadrul Universității Aurel Vlaicu.
4.Cine sau ce te inspiră cel mai mult?
Oamenii și natura sunt sursa de inspirație pentru mine. De obicei e de ajuns sa privesc in jur pentru a mă inspira, iar creierul meu naște idei din ceea ce observă. Cât de banal sau ciudat n-ar suna, dar mă inspir din trăiri, sentimente, emoții și realitate.
“vreau să creez”
5.Care sunt planurile tale de viitor?
Încă nu am un plan bine definit, un lucru știu sigur vreau să creez și vreau să-mi continui studiile în industria modei.
6. Daca ar fi sa ne dai o definitie a designerului vestimentar, care ai fi aia. Ce înseamnă designul vestimentar pentru tine.
Un designer vestimentar este omul creativ ce are simțul estetic și o dragoste aparte pentru tot ce înseamnă frumos și unic. Designul vestimentar pentru mine înseamnă modalitatea de a mă expima, de a arăta ce simt și ce trăiesc prin veșmintele ce le creez. Pe orice piesă vestimentară pe care am creat-o este o mică broderie sau detalii executate manual, asta e ce mă caracterizează, detaliile executate manual înseamnă o parte din mine și din sufletul meu, așa obișnuiesc eu să numesc broderia, suflet, pentru că sunt realizate cu drag.
7.Care a fost cea mai mare provocare pe care ai avut-o până acum?
Cea mai mare provocare pentru mine până acum a fost participarea la Arad Fashion Days. Mai în glumă, mai în serios, m-am implicat în acest proiect și am petrecut toată vara în atelier, de dimineață până seară și weekend-uri de vară petrecute cu acul și croșeta în mână. Dar s-a meritat tot efortul, am trait o experiență magică ce m-a făcut să am mai multă încredere în mine și în ceea ce fac.
8.Care a fost cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o in acest domeniu al modei.
Probabil cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în acest domeniu este să am încredere în mine și să am curaj.
9. În opinia ta, care sunt principalele trăsături pe care ar trebui să le aibă un designer vestimentar.
Cum am mai spus, un designer vestimentar trebuie să aibă simțul estetic, special și să știe cum să transmită o poveste printr-o piesă vestimentară.
10. Colectia ta se numeste Suflete. De ce?
Colecția ”Suflete” e despre oameni, de aici și numele. ”Suflete” – simbolizează oameni și spiritualitate.
11. Ce reprezinta mainile de pe tinute.
Mâinile brodate pe ținute reprezintă sufletele noastre care se ridică la cer pentru a ajunge la libertate și a dobândi pacea. În alte culturi mâna este instrumentul cu care acționează zeii și cu care se fac sacrificii în numele lor. Astfel simbolul mâinii devine prin excelență semn de divinitate sau intervenție divină.
12. Ce altceva ne mai poti spune despre colectia Suflete?
Colecția „Suflete” conține piese vestimentare ca fuste maxi, bluze cu mâneci foarte lungi, pelerine, toate planificate, croite și brodate manual. Culoarea predominantă este albul, ceea ce înseamnă puritate, adevăr, pace, iar simbolul principal este mâna îndreptată spre cer, ceea ce semnifică dorința oamenilor de libertate. Iar un detaliu pe care țin neapărat să-l menționez este că această colecție a fost lansată pentru prima dată la Arad Fashion Days, ediția 4.
“mă inspir din ceea ce văd și trăiesc”
13. Ce te-a inspirat când ai creeat Suflete?
Cum am mai spus, mă inspir din ceea ce văd și trăiesc, așa s-a născut ideea pentru această colecție. În dimineața de 24 februarie, când am aflat că Rusia a declanșat un război în Ucraina, am trăit un amalgam de emoții. Am fost speriată și dezgustată ca trăim într-o lume unde suntem privați de libertate. Și cât de trist n-ar suna, dar inspirația mea a fost însăși războiul. De aici și mâinile, sufletele și libertatea, cuvintele cheie ce descriu această colecție.
14.Esti în an terminal, ai pregătit deja colecția de licență. Va fi tot Suflete?
Nu, lucrarea de licență nu va fi tot ”Suflete”, pregătesc o colecție nouă ce este în plină desfășurare.
15. Ce va fi colecția de licență?
Nu vreau să dau foarte multe detalii despre colecția mea de licență, pot doar să spun că este o colecție în totalitate despre om și transformarea lui, într-un stil avangardist și evident ceea ce mă reprezintă pe mine, broderia și tehnicile tradiționale.
Date:
May 11, 2023